EntornExcursions

Què fer?Gorgs

GORG DE MALATOSCA (13km)

El Gorg de Malatosca està ubicat a la població de Sant Joan de les Abadesses.

LA RUTA DELS 7 GORGS (27km)

7 gorgs que es troben ubicats en una ruta circular de 10km, apte per a totes les edats ja que no és una ruta gens complicada.

GORG DE BEGET (17km)

El gorg és fantàstic per visitar-lo en temporada de primavera o estiu. Per Beget hi passa la riera de Salarsa, on s’hi troben diferents gorgs.

Ruta Refugi Ulldeter –
Naixement Riu Ter

25 km

Per començar la ruta, us heu de dirigir direcció la població de Setcases i continuar direcció l’estació d’esquí Vallter 2000.

Beget

20 km

El poble de Beget està situat en un fondalada a la comarca de la Garrotxa. Cases antigues de pedra amb balconades de fusta esglaonades sobre el riu, travessat per dos vells i ben conservats ponts.

La Garrotxa

35 km

El parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa és el paisatge volcànic més important de la Península i un dels més destacats d’Europa.

Ripoll

22 km

La Vila de Ripoll és reconeguda com el Bressol de Catalunya per la seva importància cultural i històrica.

St Joan de les Abadeses

12 km

La població de St. Joan de les abadesses està situada a la llera del riu Ter a la comarca del Ripollès.

Serra Cavallera

25 km

Els paisatges de Serra Cavallera són uns dels més bonics de la zona. També s’hi pot visitar la petita població d’Ogassa, d’origen miner (les mines de carbó es van tancar a la dècada dels 50) i les ermites de Sant Martí d’Ogassa i Sant Martí de Surroca.

Serra Cavallera està presidida pel cim més alt de la vall, el Taga (2035
m.).

La Roca – Abella

25 km

El poble de la Roca està situat sobre una majestuosa roca al costat del riu ter, envoltat d’una vegetació exuberant i muntanyes que arriben als 2000m.

Seguint pel camí de Pardines en direcció a la collada verda, trobem el petit nucli urbà de l’Abella amb les seves cases de pedra i vistes a la vall.

El Taga

11,5 km

Desnivell aproximat: + 1300 m
Dificultat: mitjana – alta
Temps: 4,5 h
Punt de sortida de Sant Joan: Pont Vell (direcció Parc de l’Estació), possibilitat d’escurçar el recorregut.
Senyalització: Cercle blanc i verd

L’excursió al cim del Taga, el més alt de la Serra Cavallera amb 2040 metres, ofereix panoràmiques del Ripollès, el Berguedà i, en dies clars, del mar. El recorregut comença a les Cinc Fonts a Sant Joan de les Abadesses, passant pel veïnat de Coll d’Art, el collet de Can Camps, l’ermita de Sant Martí d’Ogassa, la Portella d’Ogassa i, finalment, el cim del Taga. Es pot escurçar arribant en cotxe a l’ermita de Sant Martí d’Ogassa o a Coll de Jou, des d’on s’arriba al cim en 1 o 2 hores, segons el punt de partida.

La ruta del ferro i del carbó

18 km

Longitud (d’anada): 18 km

Desnivell: 1%

Dificultat: Mínima

Altitud máxima: 853 m (Sant Pau de Segúries)

Altitud mínima: 682 m (Ripoll)

La Ruta del Ferro i del Carbó segueix l’antic traçat del tren al Baix Ripollès, al·ludint a la tradició de la farga i l’extracció de carbó a Ogassa. Els 12 km inicials (ara 18 km) són ideals per passejar a peu o en bicicleta, recordant el passat industrial de la zona. El tram Sant Joan de les Abadesses-Toralles va funcionar fins al 1967, i el tram Sant Joan de les Abadesses-Ripoll fins al 1980. El 2022, la ruta es va ampliar fins a Sant Pau de Segúries. És una ruta planera i apta per a infants.

Ruta de la molsa

6.20 km

Tipus de ruta: Senzilla i circular

Desnivell: 300m

Dificultat: Moderada

Durada: Aproximadament 2:30h

Sortim de la plaça dels Països Catalans, al costat de l’església de Sant Martí de Vilallonga, i baixem pel poble per creuar el Ter i enfilar-nos per l’obaga del davant. Caminem sota un bosc de freixes i avellaners fins arribar al poble de l’Abella. Desfem el camí uns cent metres i baixem cap a La Roca, amb vistes a Llanars i Camprodon. A La Roca, descansem i passejem pel nucli vell. Tornem enrere i pugem per un bonic corriol que, passant per la part baixa de l’obaga, ens porta de nou a Vilallonga de Ter, on podem fer una última parada i beure aigua a la Font Negra.